poniedziałek, 13 sierpnia 2012

salsa sos do nachos

Powiew Meksyku ... najsłynniejszy tradycyjny, aromatyczny meksykański sos













kolendrę, czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy

Potrzebne składniki:
  • puszka pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry świeżej
  • 1/2 małej cebuli ( najlepiej czerwona)
  • szczyptę papryki słodkiej mielonej
  • szczyptę papryczki chili mielonej
  • szczyptę soli
  • szczyptę pieprzu 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Można dodać kilka kropli soku z cytryny i 2 łyżeczkę oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidory,drobno posiekaną cebulę, czosnek, kolendrę, mąkę ziemniaczaną z przyprawami mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Podgrzewamy na niskiej temperaturze, aż lekko będzie bulgotało.

Można po ostygnięciu wstawić do lodówki, aby aromaty dobrze się połączyły. Jeszcze tylko podgrzane lekko nachos i mamy idealną przekąskę lub przystawkę.

4 komentarze:

  1. Ile taka salsę można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  2. W szczelnym naczyniu, lub przykryta folią w lodówce spokojnie możemy przechowywać 5 dni. Lecz najlepiej smakuje świeża ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastąpić pomidory w puszcze zwykłymi , jak tak ile ich ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nawet lepiej będą smakowały świeże lecz pod warunkiem, że będą to pomidory z własnego ogródka lub od znajomego/znajomej uprawiającej warzywa ;). Trzy dorodne pomidory wystarczą śmiało. (Najlepsze bez skórki)

      Usuń

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl