środa, 22 sierpnia 2012

placek po węgiersku


Placek po węgiersku ... zastanawiam się ile ma wspólnego z tradycyjnym plackiem 

węgierskim. 

Wychodzi na to, że  to typowo polskie danie, a nie węgierskie. 

Natomiast na Węgrzech specjalnością tamtejszej kuchni jest Langosz.

Ten przysmak pozostawimy, może na następny wpis w blogu:)






Potrzebne składniki:


  • 8 dużych ziemniaków
  • 3 cebule duże
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 12%
  •  mąki pszennej ( około 6 łyżek)
  • 2 całe jaja
  • szczypta pieprzu
  • szczypta wegety
  • 500 g mięsa gulaszowego (mięso wołowe)
  • sos w proszku do gulaszu
  • oliwa
  • przyprawa do gyrosa (możemy dodać)


Przygotowanie:

Najgorsza czynność czyli przechodzimy do tarcia ziemniaków, cebuli i czosnku. Odciskamy wodę i wylewamy, dodajemy mąkę, śmietanę, wegetę, pieprz i jajko, razem mieszamy. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy troszeczkę  mąki.

Pieczemy na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie sosu czosnkowego:


  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • pieprz
  • sól


Czosnek wyciskamy, mieszamy z pozostałymi składnikami.


Mięso smażymy na rozgrzanym ogniu. Sos wysypujemy do garnka z wodą, dokładnie mieszamy. Gotujemy, do chwili aż wszystkie składniki połączą się ze  sobą.

Gotowy placek przekładamy na talerz, w środek kładziemy uduszone na oleju miękkie mięso, zawijamy. Polewamy gotowym sosem i sosem  czosnkowym.

Rada: Można dodać do placków pietruszkę. Idealnie smakuje ze śmietaną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl