poniedziałek, 12 listopada 2012

Łopatka marynowana w musztardzie


Kawał dobrego mięsa czyli...





Potrzebne składniki:

  • 1 kg łopatki
  • 6 plastrów ( ulubionej) szynki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 szklanki musztardy sarebskiej
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 listki laurowe
Przygotowanie:

Mięso marynujemy w musztardzie, dodajemy czosnek, pieprz, liść laurowy. Zawijamy w folie aluminiową lub woreczek wsadzamy na 1 dzień do lodówki. Tak przygotowane mięso podpiekamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Po przyrumienieniu, kroimy cebule w paski z szynką. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika w żaroodporne naczynie z przykrywą  pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 *C, z tym, że ostatnią godzinę pieczemy mięso w temperaturze 100 * C. 

Rady

Idealnie do tego mięsa pasują przypieczone w piekarniku ziemniaki z ziołami prowansalskimi, czosnkiem solą i oliwą. Plus sos z majonezu, musztardy i miodu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl