niedziela, 11 listopada 2012

Jabłecznik na kruchym spodzie

Zdrowe, soczyste z rumieńcem jabłuszka ...







Potrzebne składniki:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • cynamon
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 2  jabłka
  • 1/2 litra musu jabłkowego
Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, cukier jaja i proszek d. pieczenia razem połączyć na jednolitą masę. Po wyrobieniu wsadzić do lodówki na 25 minut zawinięte w folie lub woreczek. Po wyciągnięciu wyłożyć na blaszkę około 2 cm warstwę ciasta. Podpiec w rozgrzanym, już piekarniku do 150 *C prze około 15 minut. Po wyciągnięciu wysypać ciasto równomiernie bułką tartą. Nałożyć mus i wcześniej starte jabłka z odrobiną cukru, posypać cynamonem. Z reszty ciasta  pourywanych kawałków wyłożyć wierzch ciasta. Ponownie wsadzić do rozgrzanego piekarnika do 150 * C / na około 30 minut. Pyszne. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem i gotowe. Szybkie i smaczne.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl