wtorek, 21 sierpnia 2012

lody pomarańczowe


Czy jest lepsza na orzeźwienie słodycz na Świecie..

 od lodów o smaku pomarańczowym ;-) 








Nie zdawałam sobie sprawy, że przyrządzenie lodów jest takie proste... A jaka radość przy kompozycji smaków począwszy od kawowych skończywszy po ajerkoniakowe :)

Potrzebne składniki:


  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 25 dkg cukru
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 4 pomarańcze


Przygotowanie

Zaczynamy od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Oczywiście po wcześniejszym wydłubaniu pestek.

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem, mąką i mlekiem, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Białka ubijamy na sztywno. Śmietankę ubijamy. Dodajemy z wyciśniętymi pomarańczami i  wcześniej ubitymi białkami do masy żółtkowej. Mieszamy. Wlewamy do plastikowych kubeczków. Wsadzamy łyżeczkę lub patyczek. Tak przygotowane wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.   Wyjmujemy  przecinając pojemnik wzdłuż.

lub wersja łatwiejsza, lecz tak samo udana

Potrzebne składniki :


  • 2 sztuki dojrzałych pomarańczy
  • 1 1/2 szkl. jogurtu
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru


Przygotowanie

Połączyć wszystkie składniki w blenderze. Przelać do pojemniczków. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.



2 komentarze:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl