niedziela, 26 sierpnia 2012

Tarta black & white




Szybka tarta o dwóch smakach,

 jedna część z dodatkiem kakao z nadzieniem jabłkowym.

 Druga jasna z nadzieniem malinowo - poziomkowym. Posypane kruszonką i  polane 

gorzką czekoladą.










Przygotowanie placka. Za jednym zamachem mamy połączenie dwóch smaków


pysznej kruchej tarty. 






Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej ( 170 g)
  • 3 łyżki cukru ( 30 g)
  • 100 g masła 
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao (20 g)


Wszystkie składniki razem ze sobą połącz wyrabiając energicznie ręką lub blenderem. Gdy wyrobisz ciasto, podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wyrób. Po wyrobieniu wsadź na 35 minut do zamrażalnika. Nastawiamy piekarnik na 180 *C.

Wykładamy ciasto na formę silikonową okrągłą do tart, ja użyłam spód od tortownicy. Tak aby po jednej stronie była część ciemna z dodatkiem kakao i część jasna. Nakłuwamy widelcem całość ciasta. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180* C. Pieczemy 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

Po tym czasie na część kakaową kładziemy mus jabłkowy, a na jasną część maliny i poziomki. Całość posypujemy kruszonką i wsadzamy na kolejne 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 *C.

Podpowiadam... Możemy też zrobić sam spód jasny. Posypać całość malinami. I przygotować masę czekoladowo - jajeczną.

Potrzebne składnik na masę czekoladowo - jajeczną:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 100 g białej czekolady
  • 1 jajko


Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w rondlu na małym ogniu, dodajemy śmietankę. Mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wlewamy wcześniej roztrzepane jajko i mieszamy. Na już upieczonej tarcie rozkładamy maliny i polewamy masą. Wkładamy ponownie do rozgrzanego piekarnika na 160 *C na  15 - 18 minut. Możemy posypać cukrem pudrem po upieczeniu. 


1 komentarz:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl