poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Pizz... Italiano!

Zainspirowana sztuką i kulturą Włoch ... Leonardo da Vinci, Michał Anioł, Botticelli...

troszkę mnie poniosło artystycznie w twórczości.

Wyszła ciekawa pełna barw kompozycja wizualna i smakowa:)






 Mam wrażenie, że jeśli chodzi o doskonały przepis na ciasto do pizzy jak i drożdżowy 

placek. Jest ich bardzo wiele i każda osoba ma inne proporcje i sposób przygotowania 

ciasta do wyrośnięcia. 

Wiec chyba trzeba po prostu  wypraktykować swój przepis. Oby tylko jak najmniej było 

tych prób:)





Potrzebne składniki:

  • drożdże 100 g (np. Babuni)
  • 0,5 kg mąki pszennej ( około 3 szklanki)
  • 1 szklanka 250 ml mleka
  • 3 łyżki oleju 
  • szczypta soli


Przygotowanie:


Podgrzewamy mleko, aż będzie ciepłe. Kostkę drożdży rozdrabniamy w misce i wlewamy troszeczkę ciepłego mleka do drożdży. Mieszamy drożdże drewnianą łyżką do momentu rozpuszczenia. Przesiewamy mąkę do miski z już rozmieszanymi drożdżami, resztkę mleka olej i sól. Pamiętajmy, aby olej miał pokojową temperaturę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 50 *C.Wszystkie składniki razem energicznie ze sobą połączmy wyrabiając ciasto ręką. Po wyrobieniu wsadzamy miskę metalową do piekarnika. Nie przykrywamy ściereczką

W takiej niskiej temperaturze pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny.



Po wyrośnięciu wyrabiamy okrągłe placki. Smarujemy oliwą, i zmiksowanymi pomidorami z puszki lub ketchup. Może być z dodatkiem ziół bazylii i oregano. Oczywiście składniki dopieramy zgodnie z preferencjami. :)

Pieczemy na wysmarowanej oliwą blaszce przez 30 minut, temperatura 160 *C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl