A może tak coś orzeźwiającego z nutą cytryny.
Na rozweselenie rozkwaszenie ponurego wieczoru i nie tylko...
Sposób rozłożenia herbatników
Pyszny delikatny biszkopt z orzeźwiającą masą.
Dla tych którzy nie przepadają za przesadnie słodkimi wypiekami.
Potrzebne składniki na biszkopt :
- 7 dużych łyżek maki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- olejek cytrynowy kilka kropli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy na sztywno, dodając cukier i sól pod koniec ubijania. Dodajemy żółtka i lekko mieszamy drewnianą łyżką.
Przez sito wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki razem mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Pieczemy w temp. 170 *C przez około 40 minut. Aż się zarumieni.
Potrzebne składniki na masę cytrynową:
- 4 śmietankowe budynie
- 3 szklanki wody
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- sok z 2 cytryn
- 1/2 szklanki cukru
Budyń gotujemy z cukrem na wodzie. Po wystygnięciu dodać stopniowo masło lub margarynę cały czas miksując. Dodać sok z cytryny.
Potrzebne składniki na bitą śmietanę:
- 40 g śmietany 30 %
- 50 g ( 1 szt) śmietany w proszku
Kolejność ułożenia warstw:
Na biszkopt wykładamy masę cytrynowo budyniową, następnie bitą śmietanę i herbatniki petitki lub inne. Na sam wierzch polewamy lukrem.
Poniżej podaje przepis na lukier:
Potrzebne składniki:
- 3- 4 łyżek mleka
- 1,5 szklanki cukru pudru
jakie super ciacho! lubię takie ;]
OdpowiedzUsuńPrawda, że dobre:) Dzięki. Pozdrawiam.
Usuń