niedziela, 14 października 2012

Tort Bursztynowy

i nic do dodania ...





biszkopt  z dodatkiem kakao

  
masa cytrynowa ...


masa malinowa z własnych zbiorów ...














efektowny wygląd własna inspiracja 




Potrzebne składniki na biszkopt:


  • 7 jaj
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno białka pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak gotowe ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę wysmarowaną margaryną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

 Piec 270 * C na 40 minut. Gotowe

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta. Dzielimy ciasto na 3 części.

Potrzebne składniki na masę cytrynowo - śmietanową + mus malinowy:


  • 100 g 1 torebka masy cytrynowej Firmy Cykoria (bądź innej firmy)
  • 220 ml schłodzonego mleka
Masę z mlekiem miksować ok. 5 minut, aż  zgęstnieje.
  • 100 g 1 torebka bitej śmietany 
  • 220 ml schłodzonego mleka
Masę z mlekiem miksować ok. 5 minut, aż zgęstnieje.


  • słoiczek musu malinowego ( lub dżemu malinowego)

Potrzebne składnik na galaretkę:


  • 3 torebki galaretki cytrynowej
  • puszka mandarynek
  • puszka brzoskwiń
  • torebka  płatków migdałów
Przygotowanie:

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy do plastikowego naczynia, tak aby można było po stężeniu te naczynie rozciąć nożyczkami, aby wyciągnąć galaretkę. Po przelaniu galaretki do naczynia i lekkim stężeniu układamy cząstki mandarynki płatki migdałów i brzoskwini z puszki według własnego wzoru na galaretce. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie poszczególnych warstw ciasta:

Pierwszą część placka smarujemy masą cytrynową, drugą masą malinową, ostatni placek masą cytrynową. Brzegi uzupełniamy masą śmietanową. Przekładamy gotową galaretkę z pojemnika plastikowego na górną warstwę tortu. (Ważne aby galaretka miała taką samą średnice co placek). Dekorujemy bita śmietaną. Na brzegach układamy cząstki mandarynek i brzoskwiń. Wierzch dodatkowo dekorujemy płatkami migdałów. ( Można też zrobić dodatkową galaretkę o smaku cytrynowym. Po stężeniu kroimy wzdłuż i wszerz na drobne kwadraciki). Taką galaretką dekorujemy wierzch ciasta tuż przy wysypanych płatkach migdałów.

Pyszny delikatny smak o efektownym wyglądzie.

14 komentarzy:

  1. ekstra. Gratulacje, tort jest piękny, świetny pomysł.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie smaków, i wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczny tort :) uwielbiam takie z galaretka:) mniam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę! Pierwszy raz widzę taki tort i kopara trochę mi opadła! Super :))))

    Pzdr :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciesze się po raz kolejny, że się podoba. Mam nadzieje, że innym razem bardziej poniesie mnie fantazja. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl