niedziela, 5 sierpnia 2012

drożdżowe sakiewki ze szpinakiem, serem feta, pomidorami, serem pleśniowym niebieskim i piersią z kurczaka









Potrzebne składniki:

do ciasta:


  • 1 kg maki pszennej
  • 100 g drożdży Babuni
  • 1 łyżka cukru
  • 1szklanka cukru
  • olej


do farszu:


  • 60 dag szpinaku mrożonego
  • 270 g ser feta
  • 50 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • przyprawa do gyrosa
  • szczypta soli


Przygotowanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego mleka. Mąkę wsypujemy do miski. pośrodku robimy wgłębienie. Wlewamy zaczyn i wsypujemy cukier. Posypujemy resztą mąki i zalewamy resztą ciepłego mleka. Ostawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką, aż wyrośnie. Najlepiej wstawić do rozgrzanego piekarnika na 50 *C na około 2 godziny.

Wyrabiamy, wlewając 5 łyżek gorącego oleju i taką ilość ciepłego mleka, aby zagnieść elastyczne ciasto.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce di wyrośnięcia. Formujemy okrągłe placki.

Przygotowanie farszu:

Szpinak podgrzewamy na małej temperaturze ze szczyptą soli. 2 łyżki śmietany mieszamy z 1 łyżką mąki. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Mieszamy, aż zgęstnieje.

Pierś kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym ogniu dodając przyprawę do gyrosa.

Ser feta, ser pleśniowy niebieski, pomidor kroimy w kostkę.

Na cienkim okrągłym placku pośrodku układamy porcje szpinaku. I tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Opcje farszu: (1) pierś z pomidorem i serem fetą,2) sam ser feta, 3)szpinak i ser pleśniowy,4) sam szpinak). Brzegi ciasta zbieramy do środka tak, aby przykryć farsz. Zlepiamy. Placki odstawiamy do wyrośnięcia na małą chwilkę.

Pieczemy około 25 minut / temp. 180 *C.


Rada Sakiewki  drożdżowe możecie posmarować białkiem. Eksperymentujcie z dowolnymi składnikami :) Idealnym połączeniem będzie podanie do sakiewek sosu tzatziki.

 Potrzebne:


  • 4 ogórki gruntowe
  •  2 ząbki wyciśnięte czosnku
  • szczypta soli/ można zastąpić solą czosnkową
  • pieprzu
  • 200 g śmietany 12 %


Ogórki obieramy, przecieramy w paseczki na drobnej tarce. Pozostawiamy na chwile. Odsączamy sok. Odsączone mieszamy z pozostałymi składnikami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl