poniedziałek, 13 sierpnia 2012

pierogi ruskie

Tradycyjne polskie pierogi ... z farszem mięsnym, warzywnym, serowym lub owocowym. Gotowane, pieczone lub smażone. Pierogi to wyśmienite danie obiadowe.









Przygotowanie 










Zagniataj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki, np. szklanką. Na każdy nałóż farsz, złóż na pół i sklej. 


Zagniataj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne. Z rozwałkowanego cista wycinaj krążki, np. szklanką. Na każdy nałóż farsz, złóż na pół i sklej.

podawane z grzybami, z mięsem, z kapustą z suszonymi grzybami, z białym serem ze szpinakiem, z ziemniakami i serem, z owocami sezonowymi z kaszą gryczaną 




Potrzebne składniki:

0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka wody przegotowanej lekko ostudzonej

Farsz:

1 kostka twarogu półtłustego
6 dużych ziemniaków
1 cebula
pieprz szczypta do smaku
wegeta szczypta do smaku

Przygotowanie:

W mące na środku utwórz wgłębienie. Wlewaj wodę, zagarniaj nożem. Zagniataj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne. Ciasto podziel na 2 części. 1 część rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy na cienkie placki. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki o grubości 1 cm, np. szklanką. Na każdy nałóż farsz, złóż na pół i sklej.

Podpowiadam... jeśli  dodasz chłodnej lub tylko ciepłej wody, ciasto może zmienić się w ciężką do zagniecenia "kluchę".

Farsz:

Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie upraż na rozgrzanej patelni. Ziemniaki oraz ser przepuść przez maszynkę lub potłucz, następnie połącz z cebulą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Składniki starannie wymieszaj.

Gotowe pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Do wody dodaj kilka kropli oleju.

Podpowiadam ...Podawaj polane zarumienioną cebulką, boczkiem lub bułką tartą.  Do tego śmietana lub kefir do popicia.

Czyż nie wyśmienite? Troszkę pracy jest, ale za to jaka rozkosz.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl