wtorek, 31 lipca 2012

szarlotka






Potrzebne składniki:


  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • cynamon
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy / olejek waniliowy
  • 810 g masy szarlotkowej (  np. z Bakalland) 


Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym. Margarynę posiekać nożem na drobno, dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia, śmietanę i utarte żółtka. Zagnieść ciasto ręką. Podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa równe placki.

Przygotować blaszkę o wymiarach 25/35 cm, wysmarować margaryną, ułożyć płat ciasta. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć masę szarlotkową, posypać cynamonem. Rozłożyć drugą warstwę ciasta.

Piec w temperaturze 180 *C przez 45 minut, aż się zarumieni.  

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Pyszny tradycyjny smak. Można podawać z bitą śmietaną, polane czekoladą  lub lodami waniliowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl