wtorek, 3 lipca 2012

paluchy do chrupania








Potrzebne składniki:


1 opakowanie drożdży (Babuni najlepsze)
1 szklanka mleka ciepłego
3 szklanki mąki pszennej (przesianej przez sito)
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
szczypta cukru
1 białko

Przygotowanie:


Drożdże rozkruszyć, wymieszać drewnianą łyżką z ciepłym mlekiem, przesianą mąką pszenną, olejem, solą i cukrem, aż uzyskamy jednolitą masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 50 C* na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyrobić podsypując mąką do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Pamiętając, aby nie przesadzać z nadmiarem mąki. Ciasto ma być lekkie i delikatne. Następnie robimy dwa podłużne ruloniki i pleciemy ze sobą. Do ciasta dodajemy według preferencji: słonecznik, słodką paprykę, oregano, tymianek, bazylię i sól. Smarujemy roztrzepanym białkiem pędzelkiem wierzch paluchów. Układamy na wysmarowanej margaryną i bułką tartą blaszce do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem ściereczki na około 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 C* na 25 minut.

Na taką ilość ciasta wychodzą dwie blachy.

Dobre do chrupania z piwem lub masłem czosnkowym przy dobrym filmie.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl