środa, 25 lipca 2012

omlet z polewą waniliową i brzoskwiniami lub z musem jabłkowo - cynamonowym

Bardzo pożywny, prosty w zrobieniu, idealny na przekąskę, deser. Smakuje równie dobrze na słodko i słono...  

omlet & prażone jabłka & cynamon



Ciasto i sos waniliowy przyrządzamy jak poniżej.

Do musu potrzebujemy:
  • prażone jabłka ( Bakalland)
  • cynamon



omlet & sos waniliowy & brzoskwinie






Potrzebne składniki:


  • 4 jaja
  • 7 łyżek kopiatych mąki pszennej
  • cukier waniliowy lub aromat
  • cukier puder 5 łyżek
  • owoce do dekoracji ( wybór w zależności od tego kto co lubi :)) Ja wybrałam opcje z brzoskwiniami.
  • śmietana 18% lub 12% lub jogurt naturalny


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodać 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę i żółtka. Wszystko razem ubijamy na najniższych obrotach.

Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na małej patelni, łatwiej będzie przewrócić omlet na druga stronę. Jak już wylejemy ciasto na omlet na patelnie, zmniejszmy temperaturę, aby się nie przypalił a przyrumienił.

Polewa:
śmietanę (180g)  około 10 łyżek mieszamy z cukrem waniliowym lub aromatem i cukrem pudrem  

Szybka słodycz przy małym wysiłku. Warto pycha...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl