sobota, 7 lipca 2012

czereśnia zatopiona w galaretce z kleksem śmietanowym






Potrzebne składniki:


1 galaretka o smaku wiśniowym
1 śmietana 30% 400g (schłodzona, z lodówki)
20 dkg czereśni
1 łyżeczka aromat cytrynowy
2 duże łyżki. cukru pudru
1,5 szklanki wody do galaretki
1 szklanka wody do wydrylowanych czereśni
 1/2 cytryny
1/2 szklanka cukru do  czereśni
10 łyżek  żelatyny (gdy się okaże, że będzie to za mała ilość do utrzymania galaretkowej konsystencji rozpuścić żelatynę i dodać)


1 tabliczka czekolady


Przygotowanie:

Zaczynamy od wydrylowania czereśni, przełożeniu  ich do garnka z gotującą już się 1 szklanką wody, 1/2 szklanką cukru, 1/2 wyciśniętej cytryny. Wszystkie te składniki dusimy na średniej temperaturze. Rozpuszczamy żelatynę w 10 łyżkach wody, wlewamy do czereśni, aż ładnie się połączy. Odstawiamy z ognia w chłodne miejsce, gdy już się ochłodzi wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę wiśniową, po rozpuszczeniu wlewamy do pucharków na same dno. (Musimy odczekać do momentu stężenia galaretki).  Po stężeniu czereśni w lodówce przekładamy na galaretkę. Na sam koniec nakładamy bitą śmietanę i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dekorujemy i Gotowe :-)


Przygotowanie bitej śmietany:


Wlewamy schłodzoną śmietanę do metalowego naczynia ( pamiętajmy aby naczynie było chłodne), ubijamy na najniższych obrotach, aż zesztywnieje. (Nie przesadzajmy z obrotami i zachowajmy niską temperaturę śmietany i naczynia, bo inaczej może nam się zrobić masło ;-)). Pod koniec ubijania dodajemy aromat cytrynowy z cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl