wtorek, 10 lipca 2012

francuskie z galaretką czereśniową pod śmietanową pierzynką










Potrzebne składniki:

20 dkg czereśni wydrylowanych
1 szklanka wody
200 g śmietana 30%
2 ciasta francuskie
1/2 szklanka cukru
2 łyżki cukru pudru
8 kropli olejku cytrynowego lub waniliowego
1/2 cytryny wyciśniętej
10 dużych łyżek żelatyny
Przygotowanie:


Czereśnie drylujemy, dusimy na średnim ogniu ze szklanką wody i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy rozpuszczoną w 8 łyżkach wody żelatynę, mieszamy.Wyciskamy 1/2 cytryny, ostawiamy do wystygnięcia. Wkładamy do lodówki do momentu, aż zrobi się lekka galaretkowa konsystencja.

Rozprowadzamy cały płat ciasta francuskiego na blaszce. Pieczemy ciasto francuskie według przepisu na opakowaniu. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta francuskiego.

Schłodzoną śmietanę miksujemy na najniższych obrotach z cukrem pudrem i olejkiem, aż zmieni konsystencję w lekko sztywną. Wkładamy do lodówki.

Etapy układania ciasta i mas:


płat ciasta francuskiego---czereśnie w galaretce---drugi płat ciasta francuskiego---bita śmietana---dekoracja. Gotowe:) Smacznego!

enjoy yor meal,  enjoy your meal dobrou chuť, god appetit!, bon appétit!, buen provecho,
 guten Appetit!, bom apetite, dobrú chuť, смачногоприєммого апетитудоброго апетиту, buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl