wtorek, 17 lipca 2012

ciasto samozachwyt





Potrzebne składniki:


  • 250 g margaryny (1 kostka margaryny)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody ciepłej
  • 2 jaja 
  • 2 szklanki mąki pszennej (na blaszkę o wymiarach 25/40 cm) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 30 dkg wiśnie
  • 10 łyżek cukru pudru

owoce: wiśnie dodałam Mogą być inne w zależności od preferencji
10 łyżek cukru pudru ( Jeśli nie macie, zmielić cukier w blenderze na drobno, aż uzyskamy cukier puder)

Przygotowanie:

Margarynę z cukrem i wodą roztapiamy na niskiej temperaturze i schładzamy. Przesypujemy  do miski  przez sito mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy 2 jaja, roztopioną margarynę z pozostałymi składnikami. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy owoce, nie za gęsto,  aby mogło wyrosnąć.

Pieczemy w 180 C* przez 20 minut

Lukier:

Po upieczeniu roztapiamy w 4 łyżkach mleka 10 łyżek cukru pudru. Polewamy ciasto.

Pierwszy raz jak jadłam te cisto, urzekło mnie swoją delikatnością i wilgotną konsystencją.Mhhh pyszne idealnie smakuje z kwaśnymi owocami polane lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl