wtorek, 26 czerwca 2012

Zapiekanka ziemniaczana z ananasem




Składniki potrzebne:

6 dużych ziemniaków w mundurkach
2 ząbki czosnku
puszka ananasa
3 łyżki śmietany 18 %
6 plasterków sera żółtego
2 piersi drobiowe
ser pleśniowy camembert
sos serowy Knorr
oregano
bazylia
sól

Potrzebne naczynia:

2 ceramiczne miseczki

Przygotowanie:

Piersi pokroić w małe kawałki, podsmażyć na rozgrzanym ogniu na patelni, dodając przyprawę do gyrosa. Ziemniaki wyczyścić, ugotować w mundurkach  w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Nastawić piekarnik do 200 C. Sos serowy rozmieszać z wodą i podgrzać do momentu, aż będzie bulgotać, dodać 3 łyżki śmietany 18 %. Wszystkie składniki wyłożyć do naczynia, zaczynając od  ziemniaków przekrojonych na cztery części. Następnie pierś, kawałeczki ananasa, drobno posiekany czosnek, ser pleśniowy, sos Knorr. Na samą górę ser żółty, zioła: oregano i bazylię. Tak przygotowane danie włożyć na 15 - 20 minut do piekarnika  rozgrzanego do 200 C, aż  ser się rozpuści na ziemniakach.

Pyszne! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl