wtorek, 26 czerwca 2012

Drożdżowe z rabarbarem lub śliwkami

Królewski wypiek... już pachnie drożdżowym ciepłym ciastem z nutą wanilii, soczystymi śliwkami, posypane pulchną kruszonką, nic tylko podstawiać talerze  zanim zostaną już tylko okruchy :)


Potrzebne składniki


śliwka & ciasto drożdżowe


posypujemy kruszonką




 użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm


wersja z rabarbarem - użyłam blaszki o wymiarach 25/40 cm




Potrzebne składniki:



  • 1  kostki drożdży rozkruszonych
  • 1 szklanki cukru
  • 1 torebeczki cukru waniliowego
  • 4 jaja całe rozbełtane w szklance
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka ciepłego
  • 4 szklanki mąki pszennej (przesypanej przez sito) 
  • szczypta soli

Kruszonka

Potrzebne składniki:



  • 1 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki w podanej kolejności (rozsypujemy, rozlewamy w pojemniku). Następnie przykryć ściereczką i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 50 C*. ( Może tez być ciepłe miejsce przeznaczone do wyrosnięcia). Na około 3 godziny, aż podrośnie. W czasie dojrzewania, kontrolować ciasto przy lekko uchylonym piekarniku. Po podrośnięciu wyrobić mikserem na małych obrotach.

 W tym czasie obrać i pokroić rabarbar. Przygotować 1 kostkę margaryny, 1 szklankę mąki krupczatki ( może być pszenna) i 1/2 szklanki cukru. Wszystko razem wymieszać na sypką  kruszonkę. 

Ciasto przełożyć na wysmarowaną blachę posypaną bułką tartą, mąką lub wysmarowaną tylko margaryną. Ładnie uformować, poukładać na ciasto owoce i posypać kruszonką, wsadzić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C*.Zmniejszyć pod koniec wypieku temp. do 150C*, kontrolując wypiek czy się za mocno nie zarumienił.

Podpowiadam:

Na ciasto można w zależności od preferencji smakowych dodać inne owoce:). Gdy będziemy dodawać śliwki, kładziemy skórką na ciasto.

Życzę Smacznego wypieku!





Pora się przywitać...

Gdy miałam 6 latek Moja Mama pokazała mi jakie rzeczy można wyczarować w kuchni. 
To mnie przekonało, że gotowanie wcale nie musi być przykrym obowiązkiem, ale fascynującą sztuką, w którą wkłada się serce i dusze. :)


Zainspirowana kuchnią i odkrywaniem jej przeróżnych smaków od jakiegoś czasu.
 Z przyjemnością publikuję zatrzymane smaki, podejrzane i odkurzone przepisy, gdzieś z sekretnych ksiąg idealnych Pań domu. Gdzieś...z zapisanych w pamięci smaków i obrazów z dzieciństwa. Gdzieś... z za smakowanych potraw z odległych podróży mniejszych i 
większych.

 A jeszcze z większą przyjemnością zatrzymuję je na fotografiach, aby gdzieś mi nie uleciały w zabieganiu. Mogły cieszyć podniebienie wybrednych smakoszy dobrego smaku. Tych nowych i już oczarowanych moją kuchnią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl