Składniki do biszkoptu:
7 jajek
½ szkl cukru
7 łyżek mąki tortowej
7 łyżek mąki
ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
Przygotowanie:
7
jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do
piany dodać ½ szkl. cukru, dobrze ubić. Dodać do piany żółtka, leciutko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać 7 łyżek
mąki tortowej i 7 łyżek mąki ziemniaczanej (przesypując przez
sito), 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać razem wszystkie
składniki drewnianą łyżką.
Piec
w temp. 170 *C
czas
40 min
Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwie części, nawilżyć ponczem (nie przesadzić z nadmiarem), wysmarować dolny spód i samą górę gotowym kremem, na górną warstwę posypać kakao, aż będzie ładnie pokryta cała górna część biszkoptu. Do masy można powsadzać maliny, jeśli ktoś ma woli taką wersję.
Składniki do kremu:
Tutaj przyznaje za wiele się nie wysiliłam, ponieważ kupiłam gotowa masę w proszku (Delecta) dodałam 450 ml mleka zimnego i zmiksowałam na niskich obrotach.
450 ml mleka
Wersja dla wymagających:
200 ml śmietany 36 %
1/2 szklanki cukru pudru
aromat migdałowy (kilka kropli)
250 g serka mascarpone
Śmietanę ubić mikserem do momentu, aż będzie lekko sztywna, następnie dodać pozostałe składniki lekko mieszając.
Składniki do dekoracji:
1 łyżkę kakao w proszku
Składniki do ponczu:
200 ml gorącej wody
50 ml alkoholu (likier kawowy, amaretto, likier jajeczny)
1,5 - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
10 kropli aromatu migdałowego
Tak połączonym ponczem nawilżyć ciasto biszkoptowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz