środa, 27 czerwca 2012

Tiramisu






Składniki do biszkoptu:



7 jajek
½ szkl cukru
7 łyżek mąki tortowej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

7 jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać ½ szkl. cukru, dobrze ubić. Dodać do piany żółtka, leciutko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać 7 łyżek mąki tortowej i 7 łyżek mąki ziemniaczanej (przesypując przez sito), 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać razem wszystkie składniki drewnianą łyżką.

Piec w temp. 170 *C
czas 40 min

Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwie części, nawilżyć ponczem (nie przesadzić z nadmiarem), wysmarować dolny spód i samą górę gotowym kremem, na górną warstwę posypać kakao, aż będzie ładnie pokryta cała górna część biszkoptu. Do masy można powsadzać maliny, jeśli ktoś ma woli taką wersję. 

Składniki do kremu: 

Tutaj przyznaje za wiele się nie wysiliłam, ponieważ kupiłam gotowa masę w proszku (Delecta) dodałam 450 ml mleka zimnego i zmiksowałam na niskich obrotach.

450 ml mleka

Wersja dla wymagających:
200 ml śmietany 36 %
1/2 szklanki  cukru pudru
aromat migdałowy (kilka kropli)
250 g serka mascarpone

Śmietanę ubić mikserem do momentu, aż będzie lekko sztywna, następnie dodać pozostałe składniki lekko mieszając.

Składniki do dekoracji:

1 łyżkę kakao w proszku

Składniki do ponczu:

200 ml gorącej wody
50 ml alkoholu (likier kawowy, amaretto, likier jajeczny)
1,5 - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
10 kropli aromatu migdałowego

Tak połączonym ponczem nawilżyć ciasto biszkoptowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl