środa, 27 czerwca 2012

Wuzetka z wisienką




Składniki do biszkoptu:


7 jajek
½ szkl cukru 
7 łyżek mąki tortowej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek kakao
1/2 szkl. mocnej herbaty

Naczynia potrzebne:
sito - do przesiania mąki
tarka o grubych oczkach - do przetarcia czekolady

Przygotowanie:

7 jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać ½ szkl. cukru, dobrze ubić. Dodać do piany żółtka leciutko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać 7 łyżek mąki tortowej i 7 łyżek mąki ziemniaczanej (przesypując przez sito), 2 łyżeczki proszku do pieczenia i kakao. Wymieszać razem wszystkie składniki drewnianą łyżką.

Po upieczeniu przekroić na dwie równe części, wysmarować kremem dolną i górną część biszkoptu. Na wierzch posypać potartą na tarce czekoladą, udekorować kawałkami czekolady, wiśnią i miętą.

Piec w temp. 170 *C
czas 40 min

Składniki do kremu:
1 l śmietanki kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl. cukru
Przygotowanie: Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę. Tak przygotowany krem wsadzamy do lodówki do stężenia. 

Skladniki do dekoracji:
1 tabliczka czekolady białej
wiśnie kandyzowane
listki mięty

Poncz
1/2 szkl. mocnej herbaty (aby nasączyć równomiernie upieczony biszkopt)

Wuzetka wygląda i smakuje naprawdę apetycznie. Można wybrać opcję z ciemną czekoladą. :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl