wtorek, 26 czerwca 2012

Ciasto biszkoptowe ( zawsze się udaje;-))







Składniki:


7 jajek
½ szklanki cukru
7 łyżek mąki tortowej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
szczypta soli

Przygotowanie:

7 jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać ½ szkl. cukru, dobrze ubić dodając szczyptę soli . Dodać do piany żółtka leciutko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać 7 łyżek mąki tortowej i 7 łyżek mąki ziemniaczanej (przesypując przez sito), 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać razem delikatnie  wszystkie składniki drewnianą łyżką.

Piec w temp. 170 *C
czas 40 min

( do biszkoptu można dodać 2/4 łyżek kakao , jeśli chcemy aby był ciemny)


Smacznego ;-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl