sobota, 21 grudnia 2013

korzenno - czekoladowe


korzenno - czekoladowy torcik 












Potrzebne składniki:

  • 7 jaj 
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania przyprawy korzennej
Masa:

  • powidła śliwkowe
Polewa:

  • 5 łyżek margaryny
  • 6 łyżek kakao
  • śnieżynki cukrowe Dr. Oetker

Przygotowanie:


Zaczynami od rozdzielenia żółtek od białek. Do misy wlewamy białka i wsypujemy cukier, mikserem doprowadzamy do sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajmy szczyptę soli, aby piana była sztywniejsza. Do piany dodajemy pozostałe żółtka i przesypujemy przez sito sypkie składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki delikatnie łączymy z pianą  drewnianą łyżką.

Nastawiamy piekarnik do 170 C *, pieczemy 30 minut.

Po wystygnięciu musimy przekroić ciasto na dwie równe części. Jedną część smarujemy powidłami śliwkowymi.

Polewamy czekoladą : rozpuszczamy margarynę, po czym dodajemy kakao i cukier wszystkie składnik łączymy przy bardzo niskiej temperaturze.

Gotową czekoladą polewamy ciasto. Dekorujemy według uznania.

Bardzo szybkie ciasto biszkoptowe przypominające piernik.Delikatne w smaku z nutą korzenną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl