poniedziałek, 30 grudnia 2013

Gruszki w cieście francuskim

Sylwestrowe słodkości ...






Potrzebne składniki:

  • 2 gruszki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 2 łyżeczki miodu
  • garść rodzynek
Przygotowanie:

Obrane gruszki i przekrojone na połowę kładziemy na rozgrzanej patelni. Polewamy lekko wodą. Dodajemy miód, goździki, cynamon, cukier brązowy i rodzynki.Gotujemy pod przykryciem, aż zmiękną około 20 minut. Możemy podlać czerwonym słodkim winem. W tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie. Wykrawamy okrąg o wymiarach 23 centymetrów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C*. Gruszki wykładamy na ciasto francuskie. 

Pieczemy w temp 150 C* przez 25 min, aż się zarumieni.

Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi kawą lub winem czerwonym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl