czwartek, 30 stycznia 2014

sałatka z selerem naciowym, gruszkami, orzechami włoskimi i szpinakiem

Sałatka jest połączeniem ze sobą odmiennych smaków, ale i źródłem witamin m.in. 
gruszki zawierają w swoim składzie oczyszczające i lecznicze minerały: magnez, wapń, 
żelazo,  mangan i potas. Seler natomiast jest najbogatszym źródłem potasu wśród 
 warzyw. Taki skład oczyści twój organizm od toksycznych produktów przemiany materii gromadzonych w organizmie. Toksyny m.in. spożywamy w produktach przetwarzanych, których pozbawiono naturalnych substancji odżywczych, barwniki,  chemiczne konserwanty, polepszacze smaku, sztuczne słodziki. Warto wyeliminować  tego typu żywność na rzecz produktów ekologicznych, owoców i warzyw sezonowych by utrzymać ciało i umysł w dobrej formie.



W następnym poście z chęcią napiszę w jaki sposób zmniejszyć ilość toksyn. Statystyki nie należą do najlepszych. :-(

Może przejdźmy to przyjemniejszej części postu oto przepis na pyszną sałatkę z selerem w roli głównej. ;-)









Potrzebne składniki:
  • seler naciowy ( połowę łodygi) 
  • 1 gruszka
  • połowę szklanki orzechów włoskich
  • czosnek
  • szpinak najlepiej świeży ( ja dodałam mrożony)
sos musztardowo - szpinakowy:
  • łyżeczka musztardy ostrej
  • śmietana sklarowana ze  szpinakiem i wyciśniętym czosnkiem 
  • dosłownie szczypta soli i pieprzu


Przygotowanie:

Mrożony szpinak  przekładamy do garnka, dolewamy troszkę wody wymieszanej z  

sześcioma łyżkami śmietany,solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Doprowadzamy do wrzenia, aż nadmiar wody wyparuje. Seler, gruszkę prażone orzechy grubo siekamy i mieszamy z łyżeczką musztardy wszystko polewamy sosem czosnkowo - szpiankowym.
Sos czosnkowo - szpinakowy możemy zastąpić: 1 łyżeczką ostrej musztardy i łyżką świeżo wyciśniętego soku z jabłka. Dodając świeże listki szpinaku.


Potrzebne składniki :


sos szpinakowo - czosnkowy


seler naciowy 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl