poniedziałek, 24 lutego 2014

Trufle czekoladowo migdałowo - marcepanowe

Trufle to.. . idealne połączenie czekolady, śmietany kremówki i masła. Nie obejdą też się bez dodania kakao i dodatków, które lubimy np. migdałów i marcepanu.








                                 Idealne na prezent w pudełku oklejonym według swojego gustu. 

                          Coś zrobione przez samego siebie bardziej cieszy obdarowaną osobę.            



Potrzebne składniki:

  • kubeczek śmietany kremówki 250 ml
  • 2 tabliczki czekolady ( dowolna kombinacja: biała, gorzka lub mleczna)
  • 1 opakowanie duże ciastek typu petitki 
  • dodatki do smaku ja dodałam marcepan i migdały
  • kakao ( do obtoczenia gotowych kulek)




















Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy na małej temperaturze, aż będzie miała jednolitą konsystencję, dodajemy śmietanę, mieszamy. Rozdrabniamy ciastka na drobne kawałeczki ręką lub tłuczkiem, dodajemy ciastka do masy. Następnie wsypujemy ulubione dodatki np. marcepan, migdały, rum, pistacje lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Składniki razem ze sobą łączymy.

Odstawiamy z płyty indukcyjnej lub ognia. Jak ostygnie wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy w kakao. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl