czwartek, 23 stycznia 2014

Murzynek z dżemem porzeczkowym ciastkami oreo i bitą śmietaną

W tak mroźne wieczory przy lampce wina lub gorącej herbacie z cytryną i imbirem 

idealnie rozgrzeje nasze podniebienie wilgotny murzynek. Efektownie się reprezentuje i 

znakomicie smakuje. 

Warto wypróbować. 












Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 jaja
  • połowę słoiczka dżemu o dowolnym smaku
  • 1 łyżeczkę sody 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao 
  • szklanka mleka
Do masy:

  • 1 kubeczek śmietany 30 %
  • małe opakowanie ciastek oreo
  • dżem

Przygotowanie:


Ciasto też idealnie nadaje się do babeczek,
 ja z reszty upiekłam  babeczki. 
Idealnym połączeniem będzie kandyzowana wisienka wsadzona w środek :)









Warto przyjrzeć się naturze z bliska .. .







Margarynę, jaja i cukier ucieramy na jednolitą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia kakao przesiewamy przez sito do misy. Do utartej margaryny dodajemy sypkie składniki przesiewając przez sito, mieszając dolewamy mleko i wkładamy dżem . Ciasto dobrze ucieramy i wylewamy na blachę lub tortownicę . 

Po upieczeniu i ostygnięciu musimy przekroić ciasto na trzy równe części. Jedną część smarujemy ubitą śmietaną, bez dodatków. Na bitą śmietanę rozsypujemy rozdrobnione kawałeczki ciastek oreo, przykrywamy plackiem. Następną część smarujemy dżemem i nakrywamy ostatnim plackiem. Wierzch można polać czekoladą lub wysmarować bitą śmietaną. 

Pieczemy 30 minut w 200 C* ostanie 15 minut 150 *C

Ciasto wychodzi wilgotne z nutą porzeczkową takie jak lubię:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl