niedziela, 15 września 2013

Placuszki walijskie


 Dzisiaj w niedzielne popołudnie,

 miałam pomysł na ciasto z figą i serem pleśniowym niebieskim.

Chwila zastanowienia i przepis gotowy. ;-) Ekstremalne połączenie można by było 

powiedzieć, ale za to smak ciekawy.

Placuszki pochodzą z Walii, 

podobne też można zasmakować w innych częściach Wielkiej Brytanii.

 Do tradycyjnych dodaje się rodzynki lub porzeczki, cynamon i gałki muszkatołowej. 

Podaje się na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Wyglądem przypominają mi 

racuchy.










Potrzebne składniki:

  • 260 g ( 1 3/4 szklanki) mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 75 g (1/3 szklanki) cukru
  • 120 g  pokrojonego schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 80 ml ( 1/3 szklanki) mleka
  • 2 figi świeże
  • 100 g sera pleśniowego blue 
  • cukier puder / masło 
  • oliwa / masło do smażenia 
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia do naczynia.

 Wsypujemy cukier i masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dłonią, aż uzyskamy 

konsystencje bułki tartej. Po czym wlewamy mleko i wbijamy jajo. Ponownie łączymy 

składnik nożem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli trzeba można dodać trochę mąki lub 

dolać mleka. Dodajemy w kostkę pokrojone figi i ser.

Ciasto wykładamy na blat rozwałkowujemy do grubości 1,5 cm lub 2 cm, wycinamy kółka o 

średnicy 4- 6 cm.
  

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę do średniej temperatury i smażymy placuszki, aż do 

wyrośnięcia i zarumienienia z każdej ze stron.

Rada: Najlepiej smakują po upieczeniu lub podgrzane w mikrofali.

Przygotowanie ciasta ..





 formuje kółka...


figa & ser blue











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl