sobota, 31 sierpnia 2013

Calzone czyli włoska przekąska z Neapolu


Przygotowanie calzone bardzo przypomina pizze. Kształtem się jednak różni, 

gdyż przypomina duży pieróg.

 A jak smakuje to już sami oceńcie. Pochodzi z Neapolu "calzone" tłumaczymy dosłownie 


jako "pantalony"rzekomo dlatego, że kształtem przypomina nogawkę męskich spodni.



pomidory z własnego ogrodu ;)








Potrzebne składnik:
  • kostka drożdży Babuni 84 g
  • 250 ml (szklanka) letniej wody
  • 350 g (2 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • spora szczypta drobnego cukru
  • 2 łyżki oliwy  extra virgin


Farsz:
  • 2 duże pomidory malinowe
  • ser żółty
  • szynka
  • ketchup do wysmarowania
Przygotowanie:






Idealnie smakuje z miską zielonej sałaty.





Do miski wlewamy 125 ml wody cukier i rozkruszamy drożdże. Odstawiamy  do momentu spienienia. Dodajemy pozostałe składniki olej, resztę wody, mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy ręką, aż powstanie jednolita kula. Dodatkowo na oprószonym mąką blacie wyrabiamy około 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Lekko naoliwmy ciasto z każdej strony, po czym włóżmy do miski i przykryjmy folią spożywczą, aż do momentu podwojenia swojej objętości.



Po wyrośnięciu uderzaj cisto pięścią, aby wypuścić z niego powietrze. Podziel ciasto na 4-ry równe części z każdej uformuj kulę. Rozwałkuj na okrągłe placki.


Na połowie rozmieść farsz : ketchup, ser żółty, szynka i pomidory. Przyłóż drugą część placka i starannie sklej brzegi tak jak na pierogi, aby farsz nie wyciekł. 

 Wstaw do nagrzanego piekarnika do 240 *C. 

Zmniejsz do 200 *C i piecz 15 minut, aż placek się zarumieni. Idealnie smakuje z miską zielonej sałaty. Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl