sobota, 10 sierpnia 2013

wiśniowo jogurtowe


 Szybkie wiśniowo - jogurtowe ciasto na biszkoptach "ala" sernik. 

Na zimno. Pomysł na dobre ciasto, bez zbytniego wysiłku









Potrzebne składniki:
  • 400 g wiśni wydrylowanych wraz z sokiem ( mogą być mrożone)
  • 600 g jogurtu wiśniowego ( 2 duże opakowania)
  • 600 g serka waniliowego 
  • 4 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g biszkoptów
  • garść orzeszków ziemnych w karmelu
  • 3/ 4 łyżek cukru aby dosłodzić wiśnie według preferencji ( aby nie były za kwaśne) ;)  

Przygotowanie:






W moim przypadku rozmrożone wiśnie przelewamy wraz z sokiem do garnka, dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej i cukier. Starannie mieszamy, aż do połączenia składników. Podgrzewamy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji kisielu. 
Rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny w 1/2 szklanki wody. Mieszamy i roztapiamy na niskiej temperaturze, aż do rozpuszczenia żelatyny. 
Lekko ostygniętą połowę żelatyny wlewamy do garnka z jogurtem wiśniowym. Natomiast drugą połowę wlewamy do serka waniliowego. Mieszamy aż do połączenia składników, dosyć szybkimi ruchamy, gdyż żelatyna szybko nam zastyga.

Wykładamy tortownicę biszkoptami. Na biszkopty wylewamy warstwę jogurtu wiśniowego, następnie serka waniliowego i na sam koniec sos o konsystencji kisielu wiśniowego. Na sam koniec posypujemy potłuczonymi orzechami ziemnymi w karmelu.

Pamiętajmy, aby równomiernie rozprowadzić każdą warstwę. 

Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki, aż do momentu gdy nam stężeje każda z warstw. 
Szybkie, pyszne, na zimno i co najważniejsze bez pieczenia :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl