Potrzebne składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18 %
- cynamon
- cukier 4 łyżki
- cukier waniliowy / olejek waniliowy
- 810 g masy szarlotkowej ( np. z Bakalland)
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym. Margarynę posiekać nożem na drobno, dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia, śmietanę i utarte żółtka. Zagnieść ciasto ręką. Podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa równe placki.
Przygotować blaszkę o wymiarach 25/35 cm, wysmarować margaryną, ułożyć płat ciasta. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć masę szarlotkową, posypać cynamonem. Rozłożyć drugą warstwę ciasta.
Piec w temperaturze 180 *C przez 45 minut, aż się zarumieni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pyszny tradycyjny smak. Można podawać z bitą śmietaną, polane czekoladą lub lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz