Kawał dobrego mięsa czyli...
Potrzebne składniki:
- 1 kg łopatki
- 6 plastrów ( ulubionej) szynki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- 1/2 szklanki musztardy sarebskiej
- pieprz
- oliwa
- 2 listki laurowe
Mięso marynujemy w musztardzie, dodajemy czosnek, pieprz, liść laurowy. Zawijamy w folie aluminiową lub woreczek wsadzamy na 1 dzień do lodówki. Tak przygotowane mięso podpiekamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Po przyrumienieniu, kroimy cebule w paski z szynką. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika w żaroodporne naczynie z przykrywą pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 *C, z tym, że ostatnią godzinę pieczemy mięso w temperaturze 100 * C.
Rady
Idealnie do tego mięsa pasują przypieczone w piekarniku ziemniaki z ziołami prowansalskimi, czosnkiem solą i oliwą. Plus sos z majonezu, musztardy i miodu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz