Potrzebne składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1/2 szklanka cukru
- 70 g drożdży
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany ( np 12 %)
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel olejku waniliowego
- lukier żółty
- koraliki do dekoracji
- lentylki do dekoracji
Przygotowanie:
Drożdże z łyżką cukru wsypać do 3/4 szklanki ciepłej śmietany.
Wsypać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką.
Dać mu około 1 godziny, aż podrośnie. Po podrośnięciu drożdży, dodajemy 2 szklanki mąki
utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowy. Dodajemy kilka kropel olejku waniliowego,
zagniatamy i dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło nam od
ręki przez około 30 minut. Po wyrobieniu wykładamy na wcześniej wysmarowaną foremkę
margaryną i obsypaną bułką tartą. Pozostawiamy na ok 25 minut do ponownego
wyrośnięcia.
Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180 *C na 50 minut. Zerkając czy wierzch nam za bardzo się nie przyrumienił, jak tak to zmniejszyć temperaturę.
Po upieczeniu i wystygnięciu Babki polewamy gotowym lukrem i dekorujemy według uznania. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz