Potrzebne składniki:
- 250 g margaryny (1 kostka margaryny)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki wody ciepłej
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej (na blaszkę o wymiarach 25/40 cm)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dkg wiśnie
- 10 łyżek cukru pudru
owoce: wiśnie dodałam Mogą być inne w zależności od preferencji
10 łyżek cukru pudru ( Jeśli nie macie, zmielić cukier w blenderze na drobno, aż uzyskamy cukier puder)
Przygotowanie:
Margarynę z cukrem i wodą roztapiamy na niskiej temperaturze i schładzamy. Przesypujemy do miski przez sito mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy 2 jaja, roztopioną margarynę z pozostałymi składnikami. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy owoce, nie za gęsto, aby mogło wyrosnąć.
Pieczemy w 180 C* przez 20 minut
Lukier:
Po upieczeniu roztapiamy w 4 łyżkach mleka 10 łyżek cukru pudru. Polewamy ciasto.
Pierwszy raz jak jadłam te cisto, urzekło mnie swoją delikatnością i wilgotną konsystencją.Mhhh pyszne idealnie smakuje z kwaśnymi owocami polane lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz