Potrzebne składniki:
1 kostka margaryny 250 g
3 szklanki maki pszennej
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 cukru waniliowego
dżem lub marmolada do wyboru (najlepiej użyć dżemu w różnych kolorach)
1 torebka żelatyny
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.Dodajemy jaja i mąkę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy kółka. Pośrodku połowy kółek wycinamy mniejsze kółeczka z kieliszka najlepiej.
Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp. 180*C.
Ciastka bez wyciętych otworów smarujemy dżemem. Przykrywamy ciastkami z wycięciem i lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Gdy dżem lub marmolada będę zbyt płynne najlepiej dodajmy po 1 łyżce rozpuszczonej żelatyny. Wtedy ładnie zastygnie, nie rozpływając się po bokach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz