Placek po węgiersku ... zastanawiam się ile ma wspólnego z tradycyjnym plackiem
węgierskim.
Wychodzi na to, że to typowo polskie danie, a nie węgierskie.
Natomiast na Węgrzech specjalnością tamtejszej kuchni jest Langosz.
Ten przysmak pozostawimy, może na następny wpis w blogu:)
Potrzebne składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 3 cebule duże
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 12%
- mąki pszennej ( około 6 łyżek)
- 2 całe jaja
- szczypta pieprzu
- szczypta wegety
- 500 g mięsa gulaszowego (mięso wołowe)
- sos w proszku do gulaszu
- oliwa
- przyprawa do gyrosa (możemy dodać)
Przygotowanie:
Najgorsza czynność czyli przechodzimy do tarcia ziemniaków, cebuli i czosnku. Odciskamy wodę i wylewamy, dodajemy mąkę, śmietanę, wegetę, pieprz i jajko, razem mieszamy. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy troszeczkę mąki.
Pieczemy na rozgrzanym oleju.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- pieprz
- sól
Czosnek wyciskamy, mieszamy z pozostałymi składnikami.
Mięso smażymy na rozgrzanym ogniu. Sos wysypujemy do garnka z wodą, dokładnie mieszamy. Gotujemy, do chwili aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Gotowy placek przekładamy na talerz, w środek kładziemy uduszone na oleju miękkie mięso, zawijamy. Polewamy gotowym sosem i sosem czosnkowym.
Rada: Można dodać do placków pietruszkę. Idealnie smakuje ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz