Potrzebne składniki:
do ciasta:
- 1 kg maki pszennej
- 100 g drożdży Babuni
- 1 łyżka cukru
- 1szklanka cukru
- olej
do farszu:
- 60 dag szpinaku mrożonego
- 270 g ser feta
- 50 g sera pleśniowego niebieskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18 %
- przyprawa do gyrosa
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego mleka. Mąkę wsypujemy do miski. pośrodku robimy wgłębienie. Wlewamy zaczyn i wsypujemy cukier. Posypujemy resztą mąki i zalewamy resztą ciepłego mleka. Ostawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką, aż wyrośnie. Najlepiej wstawić do rozgrzanego piekarnika na 50 *C na około 2 godziny.
Wyrabiamy, wlewając 5 łyżek gorącego oleju i taką ilość ciepłego mleka, aby zagnieść elastyczne ciasto.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce di wyrośnięcia. Formujemy okrągłe placki.
Przygotowanie farszu:
Szpinak podgrzewamy na małej temperaturze ze szczyptą soli. 2 łyżki śmietany mieszamy z 1 łyżką mąki. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Mieszamy, aż zgęstnieje.
Pierś kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym ogniu dodając przyprawę do gyrosa.
Ser feta, ser pleśniowy niebieski, pomidor kroimy w kostkę.
Na cienkim okrągłym placku pośrodku układamy porcje szpinaku. I tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Opcje farszu: (1) pierś z pomidorem i serem fetą,2) sam ser feta, 3)szpinak i ser pleśniowy,4) sam szpinak). Brzegi ciasta zbieramy do środka tak, aby przykryć farsz. Zlepiamy. Placki odstawiamy do wyrośnięcia na małą chwilkę.
Pieczemy około 25 minut / temp. 180 *C.
Rada Sakiewki drożdżowe możecie posmarować białkiem. Eksperymentujcie z dowolnymi składnikami :) Idealnym połączeniem będzie podanie do sakiewek sosu tzatziki.
Potrzebne:
- 4 ogórki gruntowe
- 2 ząbki wyciśnięte czosnku
- szczypta soli/ można zastąpić solą czosnkową
- pieprzu
- 200 g śmietany 12 %
Ogórki obieramy, przecieramy w paseczki na drobnej tarce. Pozostawiamy na chwile. Odsączamy sok. Odsączone mieszamy z pozostałymi składnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz