Zainspirowana sztuką i kulturą Włoch ... Leonardo da Vinci, Michał Anioł, Botticelli...
troszkę mnie poniosło artystycznie w twórczości.
Wyszła ciekawa pełna barw kompozycja wizualna i smakowa:)
Mam wrażenie, że jeśli chodzi o doskonały przepis na ciasto do pizzy jak i drożdżowy
placek. Jest ich bardzo wiele i każda osoba ma inne proporcje i sposób przygotowania
ciasta do wyrośnięcia.
Wiec chyba trzeba po prostu wypraktykować swój przepis. Oby tylko jak najmniej było
tych prób:)
Potrzebne składniki:
- drożdże 100 g (np. Babuni)
- 0,5 kg mąki pszennej ( około 3 szklanki)
- 1 szklanka 250 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, aż będzie ciepłe. Kostkę drożdży rozdrabniamy w misce i wlewamy troszeczkę ciepłego mleka do drożdży. Mieszamy drożdże drewnianą łyżką do momentu rozpuszczenia. Przesiewamy mąkę do miski z już rozmieszanymi drożdżami, resztkę mleka olej i sól. Pamiętajmy, aby olej miał pokojową temperaturę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 50 *C.Wszystkie składniki razem energicznie ze sobą połączmy wyrabiając ciasto ręką. Po wyrobieniu wsadzamy miskę metalową do piekarnika. Nie przykrywamy ściereczką
W takiej niskiej temperaturze pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny.
Po wyrośnięciu wyrabiamy okrągłe placki. Smarujemy oliwą, i zmiksowanymi pomidorami z puszki lub ketchup. Może być z dodatkiem ziół bazylii i oregano. Oczywiście składniki dopieramy zgodnie z preferencjami. :)
Pieczemy na wysmarowanej oliwą blaszce przez 30 minut, temperatura 160 *C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz