Składniki do biszkoptu:
7 jajek
½ szkl cukru
7 łyżek mąki tortowej
7 łyżek mąki
ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
4-5 łyżek kakao
1/2 szkl. mocnej herbaty
Naczynia potrzebne:
sito - do przesiania mąki
tarka o grubych oczkach - do przetarcia czekolady
Naczynia potrzebne:
sito - do przesiania mąki
tarka o grubych oczkach - do przetarcia czekolady
Przygotowanie:
7
jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do
piany dodać ½ szkl. cukru, dobrze ubić. Dodać do piany żółtka
leciutko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać 7 łyżek
mąki tortowej i 7 łyżek mąki ziemniaczanej (przesypując przez
sito), 2 łyżeczki proszku do pieczenia i kakao. Wymieszać razem wszystkie
składniki drewnianą łyżką.
Po upieczeniu przekroić na dwie równe części, wysmarować kremem dolną i górną część biszkoptu. Na wierzch posypać potartą na tarce czekoladą, udekorować kawałkami czekolady, wiśnią i miętą.
Piec
w temp. 170 *C
czas
40 min
Składniki do kremu:
1 l śmietanki kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl. cukru
Przygotowanie: Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec dodajemy ostudzoną galaretkę. Tak przygotowany krem wsadzamy do lodówki do stężenia.
Skladniki do dekoracji:
1 tabliczka czekolady białej
wiśnie kandyzowane
1 tabliczka czekolady białej
wiśnie kandyzowane
listki mięty
Poncz
1/2 szkl. mocnej herbaty (aby nasączyć równomiernie upieczony biszkopt)
Wuzetka wygląda i smakuje naprawdę apetycznie. Można wybrać opcję z ciemną czekoladą. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz