Sałatka jest połączeniem ze sobą odmiennych smaków, ale i źródłem witamin m.in.
gruszki zawierają w swoim składzie oczyszczające i lecznicze minerały: magnez, wapń,
żelazo, mangan i potas. Seler natomiast jest najbogatszym źródłem potasu wśród
warzyw. Taki skład oczyści twój organizm od toksycznych produktów przemiany materii gromadzonych w organizmie. Toksyny m.in. spożywamy w produktach przetwarzanych, których pozbawiono naturalnych substancji odżywczych, barwniki, chemiczne konserwanty, polepszacze smaku, sztuczne słodziki. Warto wyeliminować tego typu żywność na rzecz produktów ekologicznych, owoców i warzyw sezonowych by utrzymać ciało i umysł w dobrej formie.
W następnym poście z chęcią napiszę w jaki sposób zmniejszyć ilość toksyn. Statystyki nie należą do najlepszych. :-(
Może przejdźmy to przyjemniejszej części postu oto przepis na pyszną sałatkę z selerem w roli głównej. ;-)
Potrzebne składniki:
- seler naciowy ( połowę łodygi)
- 1 gruszka
- połowę szklanki orzechów włoskich
- czosnek
- szpinak najlepiej świeży ( ja dodałam mrożony)
- łyżeczka musztardy ostrej
- śmietana sklarowana ze szpinakiem i wyciśniętym czosnkiem
- dosłownie szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Mrożony szpinak przekładamy do garnka, dolewamy troszkę wody wymieszanej z
sześcioma łyżkami śmietany,solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Doprowadzamy do wrzenia, aż nadmiar wody wyparuje. Seler, gruszkę prażone orzechy grubo siekamy i mieszamy z łyżeczką musztardy wszystko polewamy sosem czosnkowo - szpiankowym.
Sos czosnkowo - szpinakowy możemy zastąpić: 1 łyżeczką ostrej musztardy i łyżką świeżo wyciśniętego soku z jabłka. Dodając świeże listki szpinaku.
Potrzebne składniki :
sos szpinakowo - czosnkowy
seler naciowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz