W tak mroźne wieczory przy lampce wina lub gorącej herbacie z cytryną i imbirem
idealnie rozgrzeje nasze podniebienie wilgotny murzynek. Efektownie się reprezentuje i
znakomicie smakuje.
Warto wypróbować.
Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- 2 jaja
- połowę słoiczka dżemu o dowolnym smaku
- 1 łyżeczkę sody
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- szklanka mleka
- 1 kubeczek śmietany 30 %
- małe opakowanie ciastek oreo
- dżem
Przygotowanie:
Ciasto też idealnie nadaje się do babeczek,
ja z reszty upiekłam babeczki.
Idealnym połączeniem będzie kandyzowana wisienka wsadzona w środek :)
Warto przyjrzeć się naturze z bliska .. .
Margarynę, jaja i cukier ucieramy na jednolitą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia kakao przesiewamy przez sito do misy. Do utartej margaryny dodajemy sypkie składniki przesiewając przez sito, mieszając dolewamy mleko i wkładamy dżem . Ciasto dobrze ucieramy i wylewamy na blachę lub tortownicę .
Po upieczeniu i ostygnięciu musimy przekroić ciasto na trzy równe części. Jedną część smarujemy ubitą śmietaną, bez dodatków. Na bitą śmietanę rozsypujemy rozdrobnione kawałeczki ciastek oreo, przykrywamy plackiem. Następną część smarujemy dżemem i nakrywamy ostatnim plackiem. Wierzch można polać czekoladą lub wysmarować bitą śmietaną.
Pieczemy 30 minut w 200 C* ostanie 15 minut 150 *C
Ciasto wychodzi wilgotne z nutą porzeczkową takie jak lubię:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz