korzenno - czekoladowy torcik
Potrzebne składniki:
- 7 jaj
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 opakowania przyprawy korzennej
- powidła śliwkowe
- 5 łyżek margaryny
- 6 łyżek kakao
- śnieżynki cukrowe Dr. Oetker
Przygotowanie:
Zaczynami od rozdzielenia żółtek od białek. Do misy wlewamy białka i wsypujemy cukier, mikserem doprowadzamy do sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajmy szczyptę soli, aby piana była sztywniejsza. Do piany dodajemy pozostałe żółtka i przesypujemy przez sito sypkie składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki delikatnie łączymy z pianą drewnianą łyżką.
Nastawiamy piekarnik do 170 C *, pieczemy 30 minut.
Po wystygnięciu musimy przekroić ciasto na dwie równe części. Jedną część smarujemy powidłami śliwkowymi.
Polewamy czekoladą : rozpuszczamy margarynę, po czym dodajemy kakao i cukier wszystkie składnik łączymy przy bardzo niskiej temperaturze.
Gotową czekoladą polewamy ciasto. Dekorujemy według uznania.
Bardzo szybkie ciasto biszkoptowe przypominające piernik.Delikatne w smaku z nutą korzenną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz