Sylwestrowe słodkości ...
Potrzebne składniki:
- 2 gruszki
- opakowanie ciasta francuskiego
- łyżka brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka goździków
- 2 łyżeczki miodu
- garść rodzynek
Obrane gruszki i przekrojone na połowę kładziemy na rozgrzanej patelni. Polewamy lekko wodą. Dodajemy miód, goździki, cynamon, cukier brązowy i rodzynki.Gotujemy pod przykryciem, aż zmiękną około 20 minut. Możemy podlać czerwonym słodkim winem. W tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie. Wykrawamy okrąg o wymiarach 23 centymetrów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C*. Gruszki wykładamy na ciasto francuskie.
Pieczemy w temp 150 C* przez 25 min, aż się zarumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi kawą lub winem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz