Dzisiaj w niedzielne popołudnie,
miałam pomysł na ciasto z figą i serem pleśniowym niebieskim.
Chwila zastanowienia i przepis gotowy. ;-) Ekstremalne połączenie można by było
powiedzieć, ale za to smak ciekawy.
Placuszki pochodzą z Walii,
podobne też można zasmakować w innych częściach Wielkiej Brytanii.
Do tradycyjnych dodaje się rodzynki lub porzeczki, cynamon i gałki muszkatołowej.
Podaje się na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Wyglądem przypominają mi
racuchy.
Potrzebne składniki:
- 260 g ( 1 3/4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g (1/3 szklanki) cukru
- 120 g pokrojonego schłodzonego masła
- 1 jajko
- 80 ml ( 1/3 szklanki) mleka
- 2 figi świeże
- 100 g sera pleśniowego blue
- cukier puder / masło
- oliwa / masło do smażenia
Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia do naczynia.
Wsypujemy cukier i masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dłonią, aż uzyskamy
konsystencje bułki tartej. Po czym wlewamy mleko i wbijamy jajo. Ponownie łączymy
składnik nożem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli trzeba można dodać trochę mąki lub
dolać mleka. Dodajemy w kostkę pokrojone figi i ser.
Ciasto wykładamy na blat rozwałkowujemy do grubości 1,5 cm lub 2 cm, wycinamy kółka o
średnicy 4- 6 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę do średniej temperatury i smażymy placuszki, aż do
wyrośnięcia i zarumienienia z każdej ze stron.
Rada: Najlepiej smakują po upieczeniu lub podgrzane w mikrofali.
Przygotowanie ciasta ..
formuje kółka...
figa & ser blue
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz