W taki upalny dzień polecam deser szefów kuchni ... Tort Pavlova.
Zawsze efektownie wygląda i smakuje, także idealnie komponuje się z letnimi owocami: truskawkami,
borówkami, malinami i jagodami. Do tego mrożona kawa i na pewno goście wyjdą
zadowoleni z wizyty u nas. :)
Potrzebne składniki:
- 5 białek jajek
- szklanka cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka białego octu winnego
- łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- 400 ml słodkiej śmietany 30 % / 36 %
- kieliszek likieru cytrynowego lub pomarańczowego
- masło
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodajemy łyżkę octu i łyżkę wody.
Tak przygotowaną beze wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem tortownicę.
Wcześniej nastawiamy piekarnik na 180 * C
Pieczemy przez 30 minut w temp. 150 *C kolejne 2 godziny w temp. 100 *C.
Pamiętajmy od razu po wyłączeniu piekarnika nie wyciągajmy bezy, niech tam zostanie kolejne 30 minut aż ostygnie.
W tym czasie przygotujmy schłodzoną śmietanę z lodówki i naczynie do ubijania.
( Najlepiej będzie jak naczynie do ubijania schłodzimy kilka minut w lodówce. Wtedy będziemy mieć pewność, że przy ubijaniu śmietana nie zamieni się w masło :). A tego byśmy nie chcieli. Więc ubijamy śmietanę na małych obrotach zwiększamy minimalnie, aż do ubicia na sztywno. Dodajemy do śmietany szczyptę cukru pudru do smaku i kieliszek likieru aby nadać jej wyrazisty smak.
( Najlepiej będzie jak naczynie do ubijania schłodzimy kilka minut w lodówce. Wtedy będziemy mieć pewność, że przy ubijaniu śmietana nie zamieni się w masło :). A tego byśmy nie chcieli. Więc ubijamy śmietanę na małych obrotach zwiększamy minimalnie, aż do ubicia na sztywno. Dodajemy do śmietany szczyptę cukru pudru do smaku i kieliszek likieru aby nadać jej wyrazisty smak.
Po wystygnięciu bezy nakładamy gotową bitą śmietanę i dekorujemy owocami według naszego gustu. Tu może ponieść nas fantazja.
Nic tylko życzę smacznego w miłym gronie:)
Etapy przygotowania :
malinki ze swojego ogrodu :)
mięta pieprzowa z ogrodu idealnie będzie współgrać z owocami na bezie
a do tego idealnym dopełnieniem będzie kawa w takie upały idealna mrożona z sokiem czekoladowym lub waniliowym
pyszna, taka letnia z owocami :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń