i nic do dodania ...
biszkopt z dodatkiem kakao
masa cytrynowa ...
masa malinowa z własnych zbiorów ...
efektowny wygląd własna inspiracja
Potrzebne składniki na biszkopt:
- 7 jaj
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno białka pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak gotowe ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę wysmarowaną margaryną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Piec 270 * C na 40 minut. Gotowe
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta. Dzielimy ciasto na 3 części.
Potrzebne składniki na masę cytrynowo - śmietanową + mus malinowy:
- 100 g 1 torebka masy cytrynowej Firmy Cykoria (bądź innej firmy)
- 220 ml schłodzonego mleka
- 100 g 1 torebka bitej śmietany
- 220 ml schłodzonego mleka
- słoiczek musu malinowego ( lub dżemu malinowego)
Potrzebne składnik na galaretkę:
- 3 torebki galaretki cytrynowej
- puszka mandarynek
- puszka brzoskwiń
- torebka płatków migdałów
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy do plastikowego naczynia, tak aby można było po stężeniu te naczynie rozciąć nożyczkami, aby wyciągnąć galaretkę. Po przelaniu galaretki do naczynia i lekkim stężeniu układamy cząstki mandarynki płatki migdałów i brzoskwini z puszki według własnego wzoru na galaretce. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie poszczególnych warstw ciasta:
Pierwszą część placka smarujemy masą cytrynową, drugą masą malinową, ostatni placek masą cytrynową. Brzegi uzupełniamy masą śmietanową. Przekładamy gotową galaretkę z pojemnika plastikowego na górną warstwę tortu. (Ważne aby galaretka miała taką samą średnice co placek). Dekorujemy bita śmietaną. Na brzegach układamy cząstki mandarynek i brzoskwiń. Wierzch dodatkowo dekorujemy płatkami migdałów. ( Można też zrobić dodatkową galaretkę o smaku cytrynowym. Po stężeniu kroimy wzdłuż i wszerz na drobne kwadraciki). Taką galaretką dekorujemy wierzch ciasta tuż przy wysypanych płatkach migdałów.
Pyszny delikatny smak o efektownym wyglądzie.
ekstra. Gratulacje, tort jest piękny, świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Miło mi. Dziękuje za zaproszenie i Pozdrawiam.
UsuńFajne połączenie smaków, i wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Pozdrawiam.
Usuńsliczny tort :) uwielbiam takie z galaretka:) mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
:) Trochę mnie poniosła fantazja. Pozdrawiam.
Usuńwyglada przebosko!!!
OdpowiedzUsuńDzięki. Pozdrawiam.
Usuńbardzo efektowny :)
OdpowiedzUsuń:) Miło to przeczytać. Pozdrawiam.
UsuńMniam! I jak ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO kurczę! Pierwszy raz widzę taki tort i kopara trochę mi opadła! Super :))))
OdpowiedzUsuńPzdr :>
Ciesze się po raz kolejny, że się podoba. Mam nadzieje, że innym razem bardziej poniesie mnie fantazja. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTort pyszności! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń